Tsink – mis see on ja milleks seda vaja on?

01.08.2025

Tsink – mis see on ja milleks seda vaja on?

Tsingi tähtsus organismis

Tsink on elutähtis mineraal, millel on oluline roll immuunsüsteemi, ainevahetuse, rakkude kasvu ja paljunemise protsessides. Tsink osaleb üle 300 ensüümi tegevuses ning aitab kaasa haavade paranemisele, DNA sünteesile ja maitsemeele normaalsele talitlusele. Tsink on vajalik ka naha, juuste ja küünte tervise säilitamiseks. Organism ei talleta tsinki pikaajaliselt, seega peab tsinki regulaarselt toidust või toidulisanditest saama.

Tsingi puudus ja selle tagajärjed

Tsingi puudus võib tekkida ebapiisava toiduga saadava tsingi tõttu või suurenenud vajaduse korral, näiteks raseduse või haiguste ajal. Tsingi puudus põhjustab immuunsüsteemi nõrgenemist, haavade aeglast paranemist ja kasvu aeglustumist. Krooniline tsingi puudus võib põhjustada tõsiseid arenguhäireid lastel, samuti suurendab tsingi puudus infektsioonide ja põletike riski.

Tsingi puuduse tunnused

Tsingi puudus võib avalduda isegi meeleolu languse, keskendumisraskuste ja väsimusena. Tsingi puuduse kahtluse korral tuleks pöörduda arsti poole.

Tsingi puuduse tunnused on enamasti järgmised:

  • Nõrgenenud immuunsus
  • Sage haigestumine
  • Nahaprobleemid (ekseem, akne, haavandid)
  • Juuste väljalangemine
  • Lõhnataju ja maitsemeele nõrgenemine
  • Kasvuhäired lastel
  • Aeglane haavade paranemine
  • Isutus

Tsingirikkad toidud ja tsingi allikad

Tsingi puuduse vältimiseks on oluline tarbida tsingirikkaid toite. Tsingirikkad toidud aitavad hoida organismis normaalset tsingi taset ning ennetada tsingi puudust. Tsingi allikad peaksid olema osa igapäevasest mitmekesisest toitumisest.

Peamised tsingi allikad on:

  • Punane liha ja maks
  • Mereannid, eriti austrid ja krabid
  • Seemned (kõrvitsa- ja päevalilleseemned)
  • Pähklid (India pähklid, mandlid)
  • Täistera tooted (täistera-leib, kaerahelbed)
  • Piimatooted ja munad
  • Kaunviljad (oad, läätsed)

Tsink toidulisandina ja selle vajadus

Tsinki kasutatakse toidulisandina, kui toidust ei saada piisavalt tsinki või esineb tsingi puudus. Tsingi puudus on sagedasem taimetoitlastel, krooniliste haigustega inimestel ning eakatel. Tsinki kasutatakse lisandina ka immuunsüsteemi tugevdamiseks, külmetushaiguste korral ja nahaprobleemide leevendamiseks. Tsink toidulisandina võib olla vajalik ka raseduse ja imetamise ajal. Tsingi puuduse raviks sobivad tsinksulfaat, tsinkglükonaat ja teised vormid.

Enne toidulisandi tarvitamist on soovitatav konsulteerida arsti või õega.

Vaata kõiki tooteid


Loe lisaks: 

Uudised:

Kõik postitused