Raud – mis see on ja milleks seda vaja on?

14.07.2025

Raud – mis see on ja milleks seda vaja on?

Raua tähtsus organismis

Raud on organismile elutähtis mineraal, mis on oluline komponent hemoglobiinis – valgus, mis transpordib hapnikku veres. Lisaks osaleb raud energiavahetuses, DNA sünteesis ja immuunsüsteemi talitluses. Raud toetab füüsilist ja vaimset töövõimet ning aitab vältida väsimust.

Rauapuudus ja selle tagajärjed

Rauapuudus on üks levinumaid toitumisega seotud probleeme maailmas ning võib viia rauavaegusaneemiani. Rauapuudus vähendab organismi võimet hapnikku transportida, mis omakorda mõjutab kõiki kudesid ja elundeid. Rauapuudus võib tekkida ebapiisava toiduga raua saamise, verekaotuse või imendumishäirete tõttu.

Rauapuuduse tunnused

Rauapuuduse kahtluse korral on soovitatav teha vereanalüüs ferritiini ja hemoglobiini taseme määramiseks. Rauapuuduse tunnused võivad olla järgmised:

  • Väsimus ja nõrkus
  • Kahvatu nahk
  • Õhupuudus
  • Südamepekslemine
  • Peavalu ja pearinglus
  • Külmad käed ja jalad
  • Juuste väljalangemine ja rabedad küüned

Rauarikkad toidud ja raua allikad

Rauapuuduse vältimiseks on oluline tarbida rauarikkaid toite. Rauarikkad toidud, eriti koos C-vitamiiniga, parandavad raua imendumist ning aitavad vältida rauapuudust. Head raua allikad on:

  • Punane liha (veiseliha, lambaliha)
  • Maks ja muud rupskid
  • Kana ja kalkun
  • Kala ja mereannid
  • Kaunviljad (läätsed, oad)
  • Spinat ja muud tumerohelised köögiviljad
  • Tofu
  • Täisteratooted

Raud toidulisandina

Rauda kasutatakse toidulisandina rauapuuduse ja rauavaegusaneemia raviks. Rauapreparaate soovitatakse, kui raua tase veres on madal ning toiduga ei saada piisavalt rauda või kui on suurenenud vajadus, näiteks raseduse, imetamise või intensiivse treeningu ajal. Rauapreparaate tuleb tarvitada arsti järelevalve all, kuna liigne raua tarbimine võib põhjustada seedetrakti vaevusi ja raua üleküllust organismis.

Vaata kõiki tooteid


Loe lisaks: 

Uudised:

Kõik postitused