SULANUD LUMEMEMME PIPARKOOGID
(Katrin, Lõunakeskuse apteek)

Koostisosad:

Taigna jaoks läheb vaja:
1,25 klaasi suhkrut
250 ml keeva vett
2 klaasi suhkrut
300g võid
1 sidruni koort
piparkoogi maitseaineid peenestatuna näiteks: kaneeli, kardemoni, nelki, tähtaniisi,
musta pipart, muskaatpähklit, ingverit
2 muna
1kg nisujahu
2 spl kakako pulbrit
0,25 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl söögisoodat

Kaunistamiseks läheb tarvis:
valgeid vahukomme
valget piparkoogiglasuuri
musta piparkoogiglasuuri
oranži piparkoogiglasuuri

Valmistamine:

1. Taigna valmistamine: Lase esimesel kogusel suhkrul pliidil potis sulada ja muutuda keskmise tumedusega siirupiks.

2. Lisa siirupile ettevaatlikult keev vesi ja sega ühtlaseks.

3. Võta pliidilt ja lisa ülejäänud suhkur, või, sidruni koor ja maitseained.

4. Sega eraldi kausis omavahel nisujahu, kakao pulber, küpsetuspulber ja söögisooda.

5. Lisa veidi jahtunud siirupi ja või segule munad ja jahusegu.

6. Sega ühtlaseks ja lase külmkapis paar tundi seista.

7. Vormi taignast ümmargused piparkoogid ja küpseta need ahjus krõbedaks. Lase jahtuda.

8. Sulanud lumememmede tegemiseks kata piparkookide pind valge glasuuriga ja aseta veel tahkumata glasuuri külge peaks vahukomm. Musta glasuuriga joonista lumememmedele silmad, suu, nööbid ja käed, oranži glasuuriga aga tee nina.

Koostisosad:

Taigna jaoks läheb vaja:
1,25 klaasi suhkrut
250 ml keeva vett
2 klaasi suhkrut
300g võid
1 sidruni koort
piparkoogi maitseaineid peenestatuna näiteks: kaneeli, kardemoni, nelki, tähtaniisi,
musta pipart, muskaatpähklit, ingverit
2 muna
1kg nisujahu
2 spl kakako pulbrit
0,25 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl söögisoodat

Kaunistamiseks läheb tarvis:
valgeid vahukomme
valget piparkoogiglasuuri
musta piparkoogiglasuuri
oranži piparkoogiglasuuri

Valmistamine:

1. Taigna valmistamine: Lase esimesel kogusel suhkrul pliidil potis sulada ja muutuda keskmise tumedusega siirupiks.

2. Lisa siirupile ettevaatlikult keev vesi ja sega ühtlaseks.

3. Võta pliidilt ja lisa ülejäänud suhkur, või, sidruni koor ja maitseained.

4. Sega eraldi kausis omavahel nisujahu, kakao pulber, küpsetuspulber ja söögisooda.

5. Lisa veidi jahtunud siirupi ja või segule munad ja jahusegu.

6. Sega ühtlaseks ja lase külmkapis paar tundi seista.

7. Vormi taignast ümmargused piparkoogid ja küpseta need ahjus krõbedaks. Lase jahtuda.

8. Sulanud lumememmede tegemiseks kata piparkookide pind valge glasuuriga ja aseta veel tahkumata glasuuri külge peaks vahukomm. Musta glasuuriga joonista lumememmedele silmad, suu, nööbid ja käed, oranži glasuuriga aga tee nina.

Rõõmsat meisterdamist!


LIISU JÕHVIKAKÜPSISED (Liis, Veeriku Selveri apteek)

Koostisosad:

800 ml nisujahu
200 ml suhkrut
200 ml pruuni suhkrut
120 ml piima
1 muna
1/2 tl meresoola
1/2 tl Himaalaja soola
1/2 tl orgaanilist vanilje kauna ekstrakti
1tl ja 1/2 tl küpsetuspulbrit
150g toasooja taluvõid

Nii ja olenevalt millist küpsist saada soovite,
lisada viimasena kas:

värskeid jõhvikaid ~250 ml
dehüdreeritud jõhvikaid ~300 ml

Dehüdreeritud jõhvikad annavad krõbeda küpsise. Värsked annavad pehmema küpsise. Kuivatatud jõhvikaid (mis sisaldavad palju lisatud suhkrut) kasutada ei soovita tuleb liiga magus ja läila küpsis, mille maitsete tasakaal on paigast ära. Saab kasutada ka sügavkülmutatud marju, kuid ise eelistan teisi variante.

Valmistamine:

Taigna valmistamine: 

1. Lisa toasoe või ja suhkrud suurde kaussi ja vahusta mikseriga kuni või on helekollane ja suhkrukristallid on võisse sulanud (traditsiooniline inglise küpsisetaigna põhi "cream butter and sugar"). Mass peab olema ühtlane ja ei tohi olla teraline. Või ja suhkru võib ka puulusikaga ühtlaseks massiks vastu kausiäärt vajutada kuniks mass ei ole enam näppude vahel testides teraline.

Leian, et nii saab tekstuurilt alati parima küpsise kui see samm korralikult ära teha.

2. Lisa kaussi muna ja piim ja vanilje ekstrakt ja sega ühtlaseks massiks.

3. Läbi sõela lisa kaussi jahu ja küpsetuspulber ning soolad. Sega ühtlaseks massiks kas spaatli või mikseri taignaotsikuga.

4. Viimasena sega sisse jõhvikad

5. Pane taigen külmkappi 10 minutiks tahenema. 

6. Vooli taignast pallikesed ja pane nad külmkappi seisma kuniks need küpsetusplaadile tõstad.  

7. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile 6 küpsisepallikest ja vajuta õrnalt lamedamaks. 
NB! Küpsistele tuleb omavahel ahjus piisavalt ruumi jätta, kuna nad valguvad küpsedes veidi laiali.

8. Küpseta 180C juures 20-25 minutit kuniks küpsised on pealt kuldpruunid.

Koostisosad:

800 ml nisujahu
200 ml suhkrut
200 ml pruuni suhkrut
120 ml piima
1 muna
1/2 tl meresoola
1/2 tl Himaalaja soola
1/2 tl orgaanilist vanilje kauna ekstrakti
1tl ja 1/2 tl küpsetuspulbrit
150g toasooja taluvõid

Nii ja olenevalt millist küpsist saada soovite,
lisada viimasena kas:

värskeid jõhvikaid ~250 ml
dehüdreeritud jõhvikaid ~300 ml

Dehüdreeritud jõhvikad annavad krõbeda küpsise. Värsked annavad pehmema küpsise. Kuivatatud jõhvikaid (mis sisaldavad palju lisatud suhkrut) kasutada ei soovita tuleb liiga magus ja läila küpsis, mille maitsete tasakaal on paigast ära. Saab kasutada ka sügavkülmutatud marju, kuid ise eelistan teisi variante.

Valmistamine:

Taigna valmistamine: 

1. Lisa toasoe või ja suhkrud suurde kaussi ja vahusta mikseriga kuni või on helekollane ja suhkrukristallid on võisse sulanud (traditsiooniline inglise küpsisetaigna põhi "cream butter and sugar"). Mass peab olema ühtlane ja ei tohi olla teraline. Või ja suhkru võib ka puulusikaga ühtlaseks massiks vastu kausiäärt vajutada kuniks mass ei ole enam näppude vahel testides teraline.

Leian, et nii saab tekstuurilt alati parima küpsise kui see samm korralikult ära teha.

2. Lisa kaussi muna ja piim ja vanilje ekstrakt ja sega ühtlaseks massiks.

3. Läbi sõela lisa kaussi jahu ja küpsetuspulber ning soolad. Sega ühtlaseks massiks kas spaatli või mikseri taignaotsikuga.

4. Viimasena sega sisse jõhvikad

5. Pane taigen külmkappi 10 minutiks tahenema. 

6. Vooli taignast pallikesed ja pane nad külmkappi seisma kuniks need küpsetusplaadile tõstad.  

7. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile 6 küpsisepallikest ja vajuta õrnalt lamedamaks. 
NB! Küpsistele tuleb omavahel ahjus piisavalt ruumi jätta, kuna nad valguvad küpsedes veidi laiali.

8. Küpseta 180C juures 20-25 minutit kuniks küpsised on pealt kuldpruunid.


JÕULU-UNELM (Jaanika, Netiapteegi Vae haruapteek)

Koostisosad:

2 muna
1tl riivitud sidruni või apelsini koort
100g suhkurt
200g riisijahu
1tl kartulitärklist
1tl küpsetuspulbrit
100g päevalilleõli
värskeid või külmutatud marju (pildil kasutatud punaseid sõstraid)

Valmistamine:

1. Vahusta munad, vanillisuhkur ja sidrunikoor/apelsinikoor.

2. Lisa suhkur ja vahusta veel hoolikalt paar minutit.

3. Sega omavahel riisijahu, tärklis ja küpsetuspulber ning lisa veerand jahusegust muna-suhkruvahu sisse, segades ettevaatlikult alt üles liigutustega.

4. Siis sega juurde ülejäänud jahusegu ning õli, sega kergelt.

5. Jaota tainas väikestesse küpsetusvormidesse (mina panin väikestesse muffinivormidesse pool tl täit), pista iga küpsise sisse üks mari. Võib peale raputada ka kaneeli.

6. Küpseta 190-kraadises ahjus kuni küpsised on kuldpruunid.

7. Jahuta ja kaunista tuhksuhkruga.

Koostisosad:

2 muna
1tl riivitud sidruni või apelsini koort
100g suhkurt
200g riisijahu
1tl kartulitärklist
1tl küpsetuspulbrit
100g päevalilleõli
värskeid või külmutatud marju (pildil kasutatud punaseid sõstraid)

Valmistamine:

1. Vahusta munad, vanillisuhkur ja sidrunikoor/apelsinikoor.

2. Lisa suhkur ja vahusta veel hoolikalt paar minutit.

3. Sega omavahel riisijahu, tärklis ja küpsetuspulber ning lisa veerand jahusegust muna-suhkruvahu sisse, segades ettevaatlikult alt üles liigutustega.

4. Siis sega juurde ülejäänud jahusegu ning õli, sega kergelt.

5. Jaota tainas väikestesse küpsetusvormidesse (mina panin väikestesse muffinivormidesse pool tl täit), pista iga küpsise sisse üks mari. Võib peale raputada ka kaneeli.

6. Küpseta 190-kraadises ahjus kuni küpsised on kuldpruunid.

7. Jahuta ja kaunista tuhksuhkruga.


VÄGA MAITSVAD JÕULUKÜPSISED (Olesja, Mustamäe Keskuse apteek)

Koostisosad:

160 g nisujahu
200 g tuhksuhkrut
50 g kakaopulbrit
Näpuotsaga soola
10 g küpsetuspulbrit
1 apelsini riivitud koort
kaneel maitse järgi
60 g võid
2 muna
100 g tuhksuhkrut küpsise veeretamiseks

Valmistamine:

1. Segada omavahel kõik kuivad ained: kaussi panna 160 g nisujahu, 200 g tuhksuhkrut, 50 g kakaopulbrit ja 10 g küpsetuspulbrit.

2. Järgmisena segada kõik korralikult läbi. Lisada näpuotsaga soola , kaneeli maitse järgi ja 1 apelsini riivitud koort, mis muudab küpsise maitse paremaks. Veel kord segada kõik läbi.

3. Teises kausis kloppida saumikseriga munad kergelt lahti (umbes 30-40 sek.)

4. Panna munad kuiva segu sisse ja lisada 60 g toatemperatuuril võid.

5. Segada tainas ühtlaseks massiks.

6. Kata taigna kauss toidukilega ja pane kaheks tunniks külmkappi või 30 minutiks sügavkülma.

7. Pärast külmutamist tee oma käed märjaks ja rulli tainast võrdse suurusega pallid.

8. Rullida tuhksuhkruga läbi ja panna ahju 190 C umbes 12 minutiks.

9. Küpsis ongi valmis.

Koostisosad:

160 g nisujahu
200 g tuhksuhkrut
50 g kakaopulbrit
Näpuotsaga soola
10 g küpsetuspulbrit
1 apelsini riivitud koort
kaneel maitse järgi
60 g võid
2 muna
100 g tuhksuhkrut küpsise veeretamiseks

Valmistamine:

1. Segada omavahel kõik kuivad ained: kaussi panna 160 g nisujahu, 200 g tuhksuhkrut, 50 g kakaopulbrit ja 10 g küpsetuspulbrit.

2. Järgmisena segada kõik korralikult läbi. Lisada näpuotsaga soola , kaneeli maitse järgi ja 1 apelsini riivitud koort, mis muudab küpsise maitse paremaks. Veel kord segada kõik läbi.

3. Teises kausis kloppida saumikseriga munad kergelt lahti (umbes 30-40 sek.)

4. Panna munad kuiva segu sisse ja lisada 60 g toatemperatuuril võid.

5. Segada tainas ühtlaseks massiks.

6. Kata taigna kauss toidukilega ja pane kaheks tunniks külmkappi või 30 minutiks sügavkülma.

7. Pärast külmutamist tee oma käed märjaks ja rulli tainast võrdse suurusega pallid.

8. Rullida tuhksuhkruga läbi ja panna ahju 190 C umbes 12 minutiks.

9. Küpsis ongi valmis.


ŠOKOLAADIKÜPSISED (Siiri, Tondi Selveri apteek)

Koostisosad:

150g võid
2 klaasi nisujahu (klaasi mõõt 150ml)
1 tl soodat
150ml suhkrut
450ml kaerajahu (kasutasin täistera kaerajahu)
200g riivitud piimašokolaadi
150ml pruuni suhkrut
1/2 tl soola
200g tumedaid šokolaadi nööpe
2 muna
150g purustatud pähkleid (omal valikul, ise kasutasin india pähkleid)
1 tl vaniljesuhkrut

Valmistamine:

1. Vahustada toasoe või koos valge ja pruuni suhkruga kreemiseks.

2. Lisa munad ja vaniljesuhkur. Mikserda edasi.

3. Segada eraldi kausis kokku nisujahu, kaerajahu, sool, sooda, küpsetuspulber.

4. Lisa jahusegu või-muna massile ja sega korralikult omavahel läbi.

5. Lisa juurde riivitud šokolaad, šokolaadinööbid ning purustatud pähklid.

6. Vormi väikesed pallid ja pane ahjuplaadile. Jäta piisavalt vahed. Küpseta ahjus 180 kraadi juures

Koostisosad:

150g võid
2 klaasi nisujahu (klaasi mõõt 150ml)
1 tl soodat
150ml suhkrut
450ml kaerajahu (kasutasin täistera kaerajahu)
200g riivitud piimašokolaadi
150ml pruuni suhkrut
1/2 tl soola
200g tumedaid šokolaadi nööpe
2 muna
150g purustatud pähkleid (omal valikul, ise kasutasin india pähkleid)
1 tl vaniljesuhkrut

Valmistamine:

1. Vahustada toasoe või koos valge ja pruuni suhkruga kreemiseks.

2. Lisa munad ja vaniljesuhkur. Mikserda edasi.

3. Segada eraldi kausis kokku nisujahu, kaerajahu, sool, sooda, küpsetuspulber.

4. Lisa jahusegu või-muna massile ja sega korralikult omavahel läbi.

5. Lisa juurde riivitud šokolaad, šokolaadinööbid ning purustatud pähklid.

6. Vormi väikesed pallid ja pane ahjuplaadile. Jäta piisavalt vahed. Küpseta ahjus 180 kraadi juures


MAKROONID (Anna, Tapa Konsumi apteek)


Koostisosad:

Makroonide jaoks läheb vaja:
150g. mandlijahu
150g. tuhksuhkrut
55g. + 55g. munavalget
150g.suhkrut
40g. vett
(soovitusel värvaine)

Ganache´i (täidise) jaoks:
200g. toorjuustu
150g. valget shokolaadi

Kaunistamiseks:
tuhksuhkur ja kondiitri pliiats

Makroonide valmistamisel on vaja jälgida täpselt retsepti, kuid kõige tähtsam on küpsetada armastuse ja hoolivusega. Jõulude ajal parema tuju loomiseks pane kindlasti jõulumuusika mängima, küünlad põlema ja alles siis alusta makroonide valmistamist.

Valmistamine:

1. Selleks sega: 150 g. mandlijahu, 150 g. tuhksuhkrut ja 55 g. munavalget.

2. Eraldi vahusta 55 g. munavalget ning kui on tekkinud natukene vahtu siis lisa sinna siirup (150g. suhkrut koos 40 g. veega, keedetud 118 kraadini).

3. Seejärel vahusta saadud «merenga» (besee) lõpuni.

4. Sega kokku (aeglaselt ja vähe segades) kaks saadud tainast, tee küpsetuspaberile ilusad rõngad (küpsetuspaber peab olema kindlasti valget värvi) ja pane küpsetusahi pöördõhu reziimi, küpseta 125 kraadi juures kuni 18 minutit.

5. Tee ganache´i (täidist): meie pere lemmik on toorjuust valge shokolaadiga vahekorras 200 g/150g

6. Täida makroonide pooled kreemiga, kaunista oma maitse ning tuju järgi ja pane külmkappi vähemalt paariks tunniks seisma.

Jälgides kõik ülalolevaid juhiseid ja koguseid tuleb sul kindlasti esimese korraga kõik hästi välja ja sa saad oma Jõululaua kaunistada maitsvate prantsuse küpsistega.

Koostisosad:

Makroonide jaoks läheb vaja:
150g. mandlijahu
150g. tuhksuhkrut
55g. + 55g. munavalget
150g.suhkrut
40g. vett
(soovitusel värvaine)

Ganache´i (täidise) jaoks:
200g. toorjuustu
150g. valget shokolaadi

Kaunistamiseks:
tuhksuhkur ja kondiitri pliiats

Makroonide valmistamisel on vaja jälgida täpselt retsepti, kuid kõige tähtsam on küpsetada armastuse ja hoolivusega. Jõulude ajal parema tuju loomiseks pane kindlasti jõulumuusika mängima, küünlad põlema ja alles siis alusta makroonide valmistamist.

Valmistamine:

1. Selleks sega: 150 g. mandlijahu, 150 g. tuhksuhkrut ja 55 g. munavalget.

2. Eraldi vahusta 55 g. munavalget ning kui on tekkinud natukene vahtu siis lisa sinna siirup (150g. suhkrut koos 40 g. veega, keedetud 118 kraadini).

3. Seejärel vahusta saadud «merenga» (besee) lõpuni.

4. Sega kokku (aeglaselt ja vähe segades) kaks saadud tainast, tee küpsetuspaberile ilusad rõngad (küpsetuspaber peab olema kindlasti valget värvi) ja pane küpsetusahi pöördõhu reziimi, küpseta 125 kraadi juures kuni 18 minutit.

5. Tee ganache´i (täidist): meie pere lemmik on toorjuust valge shokolaadiga vahekorras 200 g/150g

6. Täida makroonide pooled kreemiga, kaunista oma maitse ning tuju järgi ja pane külmkappi vähemalt paariks tunniks seisma.

Jälgides kõik ülalolevaid juhiseid ja koguseid tuleb sul kindlasti esimese korraga kõik hästi välja ja sa saad oma Jõululaua kaunistada maitsvate prantsuse küpsistega.


ERILINE PIPARKOOK (Jekaterina, kontor)


Koostisosad:

150 g 82% võid (ei soovita asendada küpsetusmargariiniga)
1 apelsini mahl (ca 0,5 dl)
1 apelsini koor
2 dl tumedat suhkrusiirupit
80 g pruuni suhkrut
0,5 tl soola
5 tl piparkoogimaitseainet
8 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl mandlijahu
1 tl kakaot (mina kasutan 55% kakaopulbrit)
1 muna

Valmistamine:

1. Kuumuta potis või, suhkur ja suhkrusiirup. Lisa apelsinimahl, riivitud apelsini koor, sool ja maitseained ning keeda keemiseni.

2. Kui mass tundub ühtlane ja läikiv, pane massi jahutama. Selleks läheb umbes 20-30 minutit aega.

3. Selle aja jooksul sega suures kausis kokku sõelutud niisujahu, söögisooda, küpsetuspulber, mandlijahu ja kakao.

4. Sega potis olevale massile juurde muna. Oluline on see, et mass ei tohi sellel hetkel enam kuum olla.

5. Sega kõik koos pehmeks taignaks kokku.

6. Oluline moment - pane tainas kilesse ja tõsta vähemalt 2 tunniks külmkappi puhkama . Mina valmistan taigna õhtul järgmiseks päevaks.

7. Seejärel rulli ja lõika küpsised. Suuremad küpsised valmivad 200 C ahjus ca 10 minutiga. Väiksemad 7-8 minutiga.

8. Jahuta ja kaunista oma maitse järgi!

Koostisosad:

150 g 82% võid (ei soovita asendada küpsetusmargariiniga)
1 apelsini mahl (ca 0,5 dl)
1 apelsini koor
2 dl tumedat suhkrusiirupit
80 g pruuni suhkrut
0,5 tl soola
5 tl piparkoogimaitseainet
8 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl mandlijahu
1 tl kakaot (mina kasutan 55% kakaopulbrit)
1 muna

Valmistamine:

1. Kuumuta potis või, suhkur ja suhkrusiirup. Lisa apelsinimahl, riivitud apelsini koor, sool ja maitseained ning keeda keemiseni.

2. Kui mass tundub ühtlane ja läikiv, pane massi jahutama. Selleks läheb umbes 20-30 minutit aega.

3. Selle aja jooksul sega suures kausis kokku sõelutud niisujahu, söögisooda, küpsetuspulber, mandlijahu ja kakao.

4. Sega potis olevale massile juurde muna. Oluline on see, et mass ei tohi sellel hetkel enam kuum olla.

5. Sega kõik koos pehmeks taignaks kokku.

6. Oluline moment - pane tainas kilesse ja tõsta vähemalt 2 tunniks külmkappi puhkama . Mina valmistan taigna õhtul järgmiseks päevaks.

7. Seejärel rulli ja lõika küpsised. Suuremad küpsised valmivad 200 C ahjus ca 10 minutiga. Väiksemad 7-8 minutiga.

8. Jahuta ja kaunista oma maitse järgi!